siglabuna     spații comerciale în Sibiu 

noutati

english            français            deutsch             español           magyar 

                                                                                                           

Istoria Turnului lui Falkenhayn (monument Dealul Gușteriței) 

  

 

 

mon3 

A fost ridicat în anul 1882 de Asociaţia Carpatină Ardeleana a Turiştilor (Siebenburgischer Karpatenverein). A fost folosit de către această asociaţie pentru agrement până în preajma Primului Război Mondial. Odată cu pregătirile de război, Turnul a căpătat o mare importanţă strategică acesta fiind ocupat de armata austro-ungară.

În timpul Primului Război Mondial Turnul a avut o importanţă militară strategică pentru că asigura controlul asupra oraşului Sibiu acesta fiind pe o poziţie dominantă. În timpul Bătăliei Sibiului din anul 1916, Turnul a fost folosit de armata română, pe de-o parte şi de cea germană şi austro-ungară, pe de altă parte. Controlul asupra acestui obiectiv strategic a alternat după începutul lunii septembrie 1916.

În noaptea de 2/15 – 3/16 septembrie au avut loc lupte importante pe sectorul Guşteriţa – Cornăţel – Caşolţ controlat de Regimentul 42 Infanterie român. După un bombardament de artilerie violent şi cu ajutorul reflectoarelor, trupele germane au reuşit să cucerească temporar dealul Bucatei care domina Caşolţul. După o contraofensivă la baionetă a trupelor Regimentului 42 atacatorii au fost respinşi până în zona localităţii Roşia. Pierderile au fost însemnate de ambele părţi: 2 ofiţeri şi 72 soldaţi morţi din Regimentul 42, iar trupele germane au pierdut 5 ofiţeri şi 150 de soldaţi morţi.

Regimentul 48 Infanterie preia o parte a sectorului apărat de Regimentul 42 şi continuă lupta. Atacul trupelor române, din zorii zilei de 9 septembrie 1916, a fost unul deosebit de violent şi a făcut ca din Regimentul 48 Infanterie, care avea în componenţă 68 de ofiţeri şi 3600 de soldaţi, să mai aibă apţi de luptă numai 15 ofiţeri şi aproximativ 800 de soldaţi, la apelul de seară. Restul de peste 2853 de soldaţi şi ofiţeri dându-şi tributul de sânge pentru apărarea poziţiilor câştigate cu câteva zile înainte.

La finalul zilei de 9/22 septembrie trupele române au ocupat localităţile Şelimbăr, Bungard, Caşolţ, Roşia, Guşteriţa, Nucet, Cornăţel lărgind astfel zona de control din jurul Sibiului fixând-o pe înălţimile dintre văile Hârtibaciului şi Oltului şi de-a lungul drumului şi căii ferate înguste Sibiu – Sighişoara. Controlul român asupra dealului Guşteriţa se va păstra până la începutul Bătăliei Sibiului.

În dimineaţa zilei de 13/26 septembrie pregătirile necesare începerii ofensivei armatei comandate de generalul Falkenhayn au fost încheiate. După o puternică pregătire de artilerie, trupele Corpului 39 german au început ofensiva pe întreg sectorul împotriva armatei române. Poziţia dealul Guşteriţei, care domina împrejurimile Sibiului, a fost atacată de trupele brigăzii austro-ungare Thyl, sprijinită de Regimentul german de Hessa din Divizia 76. Poziţia a fost apărată la baionetă de un batalion al Regimentului 42 Infanterie care a fost nevoit, în cele din urmă, să se retragă. La finalul primei zile a Bătăliei Sibiului dealul Guşteriţa a fost cucerit de armata comandată de generalul Falkenhayn. Din acest moment şi până la sfârşutul Primului Război Mondial, Turnul din Dealul Guşteriţei se va afla sub controlul armatei germane şi austro-ungare.

După încheierea Marelui Război, la baza Turnului, Societatea săsească pentru îngrijirea mormintelor de război din Transilvania înfiinţate de către Auguste Schnell, în anul 1918, la Sibiu, a organizat un cimitir al eroilor căzuţi la datorie în timpul Bătăliei Sibiului din anul 1916. Cimitirul înfiinţat în anii 1919-1920 a fost îngrijit de Societatea săsească până în anii 1942-1943.

 mon2

 

 

 

ng2019

 

 11 octombrie 2019 –

Ocnei nr.2,  ora: 18:00-24:00

afisurbana

 

 

nag square 300px

 

vernisaj |sculpture for the mind| roxana ionescu alături de |scara de valori| anca stătică

5-6 octombrie 2018 –

Cer deschis- tribunei 19 ora 19

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
afis2
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
 Afis
 

ANUNT PUBLIC1

Aici poate fi afacerea ta!

În perioada următoare organizăm noi licitații pentru închirierea de spații cu altă destinație decât aceea de locuință.

Astfel, vă oferim ocazia de a închiria spații comerciale în următoarele locații:

   

  •   monument Dealul Gusteritei
  •   Ocnei nr.3 (3 spații comerciale) și nr.15
  •   9 Mai nr. 7, 47 și nr.58
  •   Faurului nr.17 și 18
  •   Avram Iancu nr.8 (depozit)
  •   Râului nr.35
  •   Țiglari Bl. 4 și Bl. G2
  •   Mitropoliei nr.17 (depozit)

Mai multe detalii puteți găsi aici.

     Începând cu data de 01.08.2019 URBANA SA preia activitatea Serviciului public pentru administrarea fondului locativ aflat în proprietatea Municipiului Sibiu.

Hotarârea Consiliului Local Sibiu nr. 253/2019

2018 - anul patrimoniului cultural European.

Putem să ne gândim la patrimonial cultural ca la ceva static sau aparținând trecutului, însă în realitate evoluează prin modul în care ne raportăm la el, prin implicarea noastră.”

SC URBANA SA administrează peste 100 de spații cu altă destinație decât cea de locuit, aflate în proprietatea Statului prin Primăria Sibiu. O bună parte din aceste spații sunt amplasate în clădiri istorice aflate în zona centrală a municipiului Sibiu. Obiectiv declarat al acestui mandat este o strategie nouă de promovare a spațiilor deținute în concesiune (clădire de patrimoniu și nu numai) conștient fiind de faptul că închirierea lor are o dublă valență: una economică în visteria societății și una estetică în viața comunității locale.

Una din cheile de succes o reprezintă site-ul societății care a devenit o fereastră spre munca noastră dar și una dinspre activitățile noastre spre cei atrași în acest business. Recent a fost lansată și o aplicație pentru smartphone unde se pot vizualiza în timp real spațiile deținute precum și date despre locații, suprefețe, statusul (închiriat, neînchiriat) data licitațiilor organizate, etc. Aplicația URBANA SIBIU poate fi descărcată gratuit din Google Play.

Altă cheie este reprezentată de dinamizarea cultural-turistică a spațiilor neconvenționale. Urbana devine treptat un partener activ al evenimentelor locale și naționale. Anul acesta este prezentă cu 3 spații oferite artiștilor înscriși la NOAPTEA ALBĂ A GALERIILOR SIBIU. După ediția de anul trecut Acest gen de colaborare a deschis interesul pentru spațiile respective și în prezent acestea sunt închiriate. În aceeași cheie parteneriatul cu Asociația My Transylvania și Parohia Ortodoxă Română Sibiu-Gușterița promovează activ Turnul lui Fanlkelhayn (Monumentul din Dealul Gușteritei) prin evenimente gastronomice și cultural artistice (spectacole de teatru și muzică).

Implicare în conservarea și redarea circuitului economic și turistic sibian a spațiilor încărcate de poveste și tradiție este altă cheie în care este așezată activitatea societății. Recent am redat mai proaspăt, aparatelor de fotografiat, un unghi clasic al Turnului Bisericii Evanghelice dinspre Orașul de jos, prin renovarea cladirii unde a funcționat ani de zile restaurantul TIMIȘUL, actualmente clădirea păstrându-și destinația culinară este abgadată la anii prezentului. Pe fațada cladirii am conservat cu atenție mesajul comercial al secolului trecut. Tot ca pe o evoluție a unei clădiri de patrimoniu aflată în strada Mitropoliei considerăm un succes pentru Sibiu, scoaterea la lumina prezentului a unei reclame din anul 1900 pe fațada recent renovată.

În Cartierul Hipodrom, Centrala de cartier CT6 (Centrala olandeză) a intrat în anul 2017, într-un prim proces de modernizare care a continuat în 2018 și va continua și în 2019 printr-un program al Primăriei Sibiu prin care au fost atrase fonduri guvernamentale de peste un milion de lei. Locația a meritat o nouă imagine și prin includerea ei în Festivalul Street Art am renunțat la griul monoton industrial și acum poate fi admirat aspectul ei vesel și nou.

Cheia nevăzută doar știută a SC URBANA SA este arhiva clădirilor cu toate spațiile lor și documentele legate de acestea, care este aproape o altă istorie a Sibiului. Zilnic suntem utili persoanelor fizice, persoanelor juridice, instituțiilor publice cu informațiile pe care le păstrăm cu grijă.

Până la sfărșitul anului 2018 societatea are proiectată conservarea și împrospătarea cromatică a altor 2 spații aflate în puncte istorice de interes pe care le lăsăm a fi descoperite de cei interesați dar nu numai, la momentele respective.

"Va invitam Luni 6 august ora 14.30 sa strangem impreuna gunoaiele din jurul monumentului istoric din Dealul Gusteritei. Acolo este nu doar un turn istoric putin cunoscut ci și locul cu panorama cea mai frumoasă asupra orașului. 

Din păcate, sub ochii noștri sunt aruncate sticle de tot felul și ambalaje. Dorim să stimulăm nevoia de responsabilitate civică legată de acest loc al orașului Sibiu."

Așa a "sunat" anunțul evenimentului creat pe una din rețelele de socializare.

Acțiunea a făcut parte din programul Școlii de vară organizată de Parohia Ortodoxă Sibiu-Gușterița împreună cu Asociația DIA.LOGOS în perioada 31 iulie - 10 august. La acțiunea de ecologizare au participat și angajați ai SC URBANA Sibiu.

Mulțumim pe această cale Parohiei Ortodoxe Sibiu-Gușterița, Asociației DIA.LOGOS și nu în ultimul rând, celor care au participat la acțiunea de ecologizare!

1

2

3

4